Marjolein Knuit

Scholieren oriënteren zich op toekomst

De aula van het Christiaan Huygens stond gisteren bomvol met nieuwsgierige scholieren, ouders en andere belangstellenden. Reden van hun bezoek was de 21ste scholen- en beroepenmarkt, een vertrouwd ‘evenemen’ in het Barneveldse voortgezet onderwijs. ‘s Middags en ‘s avonds hadden bezoekers de gelegenheid om kennis te maken met maar liefst vijftig verschillende vervolgopleidingen.

Vertegenwoordigers van scholen in alle soorten en maten stonden paraat om leerlingen die binnenkort hun vervolgstudie moeten gaan kiezen te woord te staan over allerhande zaken. De meest uiteenlopende opleidingen stalden hun waren uit op de veelal bonte presentatietafels. De aanwezige scholen waren afkomstig uit het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger beroepsonderwijs, en daarmee was de dag vooral gericht op leerlingen van het vmbo en de havo.

De scholen- en beroepenmarkt, die een samenwerkingsverband was tussen het Groen van Prinsterercollege, het Johannes Fontanus College en het Christiaan Huygens, trok veel scholieren. Ze hadden allemaal verschillende redenen om een kijkje te nemen op de markt. ‘Het moest van onze decaan omdat het geldt als handelingsdeel,’  zo werd er onder meer gezegd. Ook op dit vlak zijn de gevolgen van de Tweede Fase dus merkbaar.

Een bezoekje was voor veel leerlingen dus verplicht, maar het was ook een leerzame ervaring, zegt Joris van de Burgt, die als negentienjarige student de IVA vertegenwoordigt. Als oud-leerling van het JFC zegt hij dat deze dag van groot belang kan zijn voor de leerlingen. ‘Ik zelf heb hier ook kennis kunnen maken met de opleiding die ik nu volg,’ reageert hij.

Zijn collega geeft aan dat de scholieren voorlopig echter vooral oog hebben voor de folders, snoepjes en andere gratis kleinigheidjes die in overvloed worden aangeboden. En dat is waar. Vluchtig lopen ze langs de verschillende stands, graaien wat brochures mee en onder het motto ‘die folders lees ik thuis wel’ verdwijnen ze vervolgens weer in de menigte.

Enthousiast
De 16-jarige havo-leerlinge Julia Miedema laat zich daarentegen wel sterk leiden door wat de scholenmarkt haar biedt. Haar geschiedenisleraar Van Harten heeft haar enthousiast weten te maken voor zijn vak, en nu is ze hard op zoek naar een opleiding die van haar een bekwame geschiedenislerares kan maken. ‘De richting is voor mij duidelijk, nu de school nog!,’ zegt ze zelfverzekerd. Haar vriendin Esther Croezen is echter wat minder zeker van haar zaak. Misschien wil ze het onderwijs in, maar assistente zijn aan de operatietafel ziet ze ook wel zitten. Ze hoopte dat de scholenmarkt uitkomst zou bieden, maar ze is enigszins teleurgesteld: ‘Hier worden vooral MBO-opleidingen aangeboden.’ Voor Esther gaat de zoektocht dus nog verder.

Toch is er voor twijfelaars als Esther ook een oplossing. De Evangelische Hogeschool, ook aanwezig op de scholenmarkt, biedt namelijk een éénjarige oriënterende opleiding, die scholieren voorbereidt op hun uiteindelijke studiekeuze. Anneloes van Loo, een 18-jarige studente van deze school en tevens vertegenwoordiger hiervan, is heel blij met haar keuze voor de EH. Ze vindt de opleiding een uitkomst voor iedereen die nog onzeker is over zijn of haar toekomst.

Keuren
Uit het vele gezucht en de onzekere blikken van de leerlingen blijkt dat kiezen inderdaad een echte martelgang kan zijn. De studiekiezers slenteren van de ene stand naar de andere, om vervolgens toch weer ergens anders een folder vandaan te grissen. ‘Het is zo moeilijk om te kiezen,’ klinkt het tussen het geroezemoes. En daarmee spreekt deze leerlinge waarschijnlijk voor een meerderheid.

Dit geldt echter niet voor Geurt van Hierden, een 14-jarige scholier die in de tweede klas zit op het Christiaan Huygens. Hij heeft zijn keuze al gemaakt: ‘Ik ga de bouw in, net als mijn vader,’ zegt hij stellig. Na nog even te hebben gekeken bij de stand van de marine verlaat hij samen met zijn vrienden de school.

En terwijl vertegenwoordigers van de landmacht, de politie en andere opleidingen nog even doorgaan met het werven van leerlingen, druppelen er na 16.00 uur steeds meer groepjes naar buiten. Gewapend met tasjes vol informatie gaan ze naar huis waar sommigen zich meteen zullen buigen over de folders, terwijl anderen hun brochures in een verloren hoek zullen gooien.

Diezelfde avond werden de gangen van het Christiaan Huygens echter opnieuw gevuld met ‘zwevende’ scholieren, maar nu vaak vergezeld van vader of moeder. Keurige dames in mantelpakje en stoere mannen in uniform legden even geestdriftig als die middag weer de kneepjes van hun vak uit.

De scholen- en beroepenmarkt is er in elk geval in geslaagd scholieren in contact te brengen met hun mogelijke toekomstige studie. Toch zullen de echte knopen pas doorgehakt worden na het bezoeken van open dagen en het deelnemen aan speciale meeloopdagen. Tot het zover is, is het vooral een kwestie van kijken en keuren.

Geef je reactie