Marjolein Knuit

Clouseau bouwt feestje in Sportpaleis

Vorig jaar was het een enorm rond podium in het midden, het jaar daarvoor een immense loopbrug over het publiek, maar dit jaar hadden de gebroeders Wauters geen grootse dingen beloofd. Toch is Vanbinnen een spectaculaire show geworden vol spontane en onverwachte wendingen die niet alleen fans een fantastische avond geeft. Clouseau is er met nieuwe en oude nummers voor de vijfde keer op rij in geslaagd het Antwerpse Sportpaleis om toveren tot een feestpaleis.

De nieuwe cd Vanbinnen is nog maar een paar maanden uit, maar de meeste fans kennen alle nummers al uit hun hoofd. Ze krijgen volop de kans om dat te laten zien, want Clouseau speelt maar liefst zeven nummers van de nieuwe plaat. Tegen half negen wacht het stampvolle Sportpaleis woensdagavond 8 december ongeduldig op de opkomst van de broers Koen en Kris Wauters. Als onder veel gejuich de eerste noten van het nieuwe nummer ‘Hier bij jou’ worden ingezet, is er echter nog geen spoor van zanger Koen. Met veel rook komt hij even later omhoog uit de middelste catwalk om iedereen te verbazen: Clouseau staat, nog steeds.

Balans
Hoewel Clouseau in Nederland vooral bekend is van klassiekers ‘Anne’ en ‘Daar gaat ze’, heeft de groep de afgelopen jaren in Belgie een grote naam opgebouwd. Voor duizenden fans is het inmiddels een traditie geworden om elk jaar in december af te reizen naar het Sportpaleis in Antwerpen voor een avondje Clouseau. Dit jaar staan er een recordaantal concerten op het programma: achttien keer zal het Sportpaleis tot de nok toe gevuld zijn: dat doet geen Marco Borsato hen na.

Clouseau heeft met de playlist, hoewel soms een beetje voorspelbaar, een perfecte balans gevonden tussen oude en nieuwe nummers. Nummers van het nieuwe album worden afgewisseld met oudere nummers, en met allebei wordt even hard meegezongen door het publiek. Met het nummer ‘Vanbinnen’, de eerste single van het gelijknamige album, gaat het dak eraf en met ‘Daar gaat ze’ gaan de aanstekers en andere lichtbronnen massaal de lucht in.

Origineel
Toch is Vanbinnen geen herhaling van concerten uit vorige jaren. Elke keer komt Clouseau met een origineel idee en een perfecte uitwerking. Dit jaar dus geen ronddraaiend podium in het midden of brug over het publiek, maar een grote en twee kleinere catwalks aan weerszijden van het podium en een levensgroot projectiescherm achter het podium zodat iedereen evenveel kan meegenieten.

Dat ook de toeschouwers achterin de zaal niet worden vergeten, blijkt wel als Koen en Kris na de pauze zingend opkomen vanuit de achterste tribune en tussen de fans naar een klein podium achterin de zaal wandelen. Het duo zingt er met alleen de pianobegeleiding van Kris een medley van oude succesnummers. Even later worden ze vergezeld door de rest van de band die via een enorme dubbele catwalk-brug die uit de nok van de zaal naar beneden is getakeld, al spelend aan komt wandelen.

Het entertainmentgehalte in het Sportpaleis is torenhoog en wordt drie uur lang hoog gehouden. Er is veel interactie tussen muzikanten en publiek en Koen weet de toeschouwers keer op keer op te zwepen om uitbundig te zwaaien of te klappen. Ook van het projectiescherm met een oppervlakte van 300 vierkante meter wordt volop gebruik gemaakt met niet alleen mooi bewerkte live-beelden, maar ook met clips, animaties en oude foto’s die over het scherm vliegen. De zaal lacht als er foto’s van een piepjonge Koen en Kris met lange haren worden getoond.

Flauwvallende tienermeisjes
Want Clouseau is gegroeid: de lange haren zijn eraf, de schorre stem is weg en wat er overbleef is een ijzersterke band met goede muziek die in het Sportpaleis het meest tot zijn recht komt. Van flauwvallende tienermeisjes is allang geen sprake meer – Koen is ook een dagje ouder geworden – maar het zijn zeker niet alleen huisvrouwen die naar het Sportpaleis komen. Mannen en vrouwen van alle leeftijden staan te swingen op ‘Shaken & grooven’ en als Koen verleidelijk met zijn kont staat te schudden durft een enkeling zijn hand wel uit te steken.

Behalve de show is ook de uitvoering van de nummers ijzersterk. De vaste Clouseaumuzikanten spelen alle nummers vol overgave en ook Kris mag even in de spotlights staan. De afgelopen jaren had hij de eer om in het Sportpaleis een nummer te zingen, maar dit jaar neemt hij plaats achter een drumstel waar hij een stevig staaltje drumtalent laat zien. De blazersformatie ‘The heavy horns’ zorgt voor een prettige swing bij ‘Oh ja’ en ‘Wil niet dat je weggaat’. Heel beheerst zingt Koen het splinternieuwe ‘Ik denk aan jou’ en ‘Overmorgen’ terwijl hij even later als een bezetene over het podium stuift op het nieuwe ‘De perfectie’ en de reggeaversie van ‘Zie me graag’.

Inhaken
Dat na al die jaren van optreden toch nog dingen kunnen misgaan, blijkt als Koen voorop de catwalk beseft dat hij zijn microfoon vergeten is en zich verschrikt moet terug haasten naar het podium om alsnog op tijd te kunnen inzetten. Dat had overigens geen verschil gemaakt voor het nummer, want dan had het publiek het wel overgenomen. Op het middenplein en op de tribunes zingen en springen toeschouwers enthousiast mee en bekenden en onbekenden haken gezellig bij elkaar in als Clouseau het vrolijke ‘Fiets’ inzet, die na een paar maten overgaat in een nog vrolijkere punkversie.

Van de achttien geplande concerten in het Sportpaleis heeft Clouseau er inmiddels acht achter de rug. Voor volgend jaar staan er alweer zes concerten in datzelfde Sportpaleis gepland, die zich zoals vorig jaar weer in het midden zullen afspelen. Dit jaar kunnen ruim 250.000 mensen genieten van een fantastische show: Clouseau bouwt achttien feestjes in het Sportpaleis.

Geef je reactie