Marjolein Knuit

Het licht der natie

Dagelijks om acht uur op Nederland 1 vertelt een stotterende Philip Freriks of de veel te mooie om het journaal te presenteren Sacha de Boer wat de hoofdpunten van die dag zijn. Een familiedrama in Zoetermeer, een treinongeluk in Japan of het vierde kleinkind van de koningin; Philip en Sacha draaien er hun hand niet voor om. Het daadwerkelijke hoogtepunt van het journaal zit echter tussen kwart over acht en tien voor half negen, wanneer Erwin Kroll zijn kunsten vertoont voor het blauwe scherm.

Eenzame klasse, hoe Erwin vol passie en met wilde gebaren vertelt dat er vanuit het noordoosten een lagedrukgebied nadert of dat de kille ochtend in het Friese plaatsje Nijemirdum schitterende kiekjes heeft opgeleverd.

Jammer dat bij het doorlopen van de hoogtepunten aan het begin van het journaal niet wordt vermeld wie die uitzending het weer presenteert. Soms zit ik het hele journaal te kijken om na twintig minuten Marco Verhoef (die bolle) te horen vertellen dat het morgen de hele dag zal regenen. Wedden dat als Erwin Kroll die dag in de studio was, morgen de hele dag de zon zou schijnen? Een dag zonder Erwin Kroll is een dag niet geleefd en een journaal zonder licht. Want om erachter te komen dat Nederland aan het polariseren is, hoef je geen journaal meer te kijken. Moslim- dan wel rechtsextremisme dringen van alle kanten de huiskamer binnen. Wie is dan ‘s Neerlands relativerende kracht, die aankondigt dat de wereld niet vergaat zolang de uit zuidelijke richting naderende regenwolken niet meer dan een plaatselijke bui zullen opleveren?

Niet de Jack Spijkermannen onder ons, niet de cabaretiers die Nederland rijk is en al zeker niet de maatpakken die rondlopen over het Binnenhof. Nederland heeft geen behoefte aan Barend & Witteman, Netwerk of Twee vandaag: zonder al die zogenaamd meningvormende programma’s is het al duidelijk genoeg dat Nederland in staat van ontbinding verkeert. Het zijn de Erwin Krollen van dit land die er werkelijk toe doen: het weer bepaalt niet alleen of je de was buiten kan hangen, maar kan extremisten doen besluiten die Islamitische school in hun woonplaats toch maar niet in de fik te steken; Erwin Kroll heeft immers regen voorspeld.

Alle ellende van de wereld samengevat in minimaal een kwartier vol dieptepunten houdt Nederland wonder boven wonder elke dag weer aan de buis gekluisterd. Of misschien kijkt iedereen toch stiekem alleen voor Sacha de Boer. Of Marjon de Hond. Maar dan moet de tv niet op breedbeeld staan. Zolang er geen jonger exemplaar opstaat, blijft Erwin Kroll mijn all-time favourite weerman. Zelfs de grootste stormen en hoogste windkrachten kondigt hij aan met een brede glimlach op zijn gezicht en fervente tikken op het klik-apparaatje waardoor zijn voorspellingen hem soms inhalen. Als iemand me mag vertellen dat het de hele zomer zal regenen is het Erwin Kroll wel. De nieuwe Jack Spijkerman zal hij nooit worden, evenmin als cabaretier of politicus. Als licht der natie in een maatschappij waar familiedrama’s, aanslagen, en vechtpartijen aan de orde van de dag zijn zal Erwin Kroll ons voorlopig vanuit de studio in Hilversum gewoon blijven waarschuwen voor weer en onweer. “Morgen zult u geen paraplu nodig hebben. Hooguit een kogelwerende.”

Geef je reactie