Marjolein Knuit

Teleac/NOT protesteert tegen mediawet

“Medy wil scoren, educatie gaat verloren!”

“Met Medy van der Laan is educatie van de baan!” De boodschap was duidelijk, van zo’n 100 medewerkers van de educatieve omroep Teleac/NOT, die op 27 juni in Den Haag protesteerden tegen de nieuwe mediawet van Medy van der Laan. Een van de implicaties van dit voorstel is namelijk dat Teleac/NOT wordt ondergebracht bij de NOS. Om deze fusie was het de demonstranten niet zozeer te doen, maar wel om het feit dat dit geen garanties geeft voor de waarborging van educatieve televisie, radio en internet. En dat liet Teleac/NOT in Den Haag met veel toeters en bellen merken.

In een week tijd heeft Teleac/NOT een bliksemactie op touw gezet om zoveel mogelijk medestanders te activeren. Er werd een petitie opgesteld die al ruim 8000 keer werd ondertekend door betrokkenen, kijkers en andere sympathisanten, maar ook door instanties als de Nationale Onderwijsbond en Kennisnet. Hoewel de nieuwe mediawet de RVU ook treft, ging deze omroep niet mee in het protest van Teleac/NOT.

Dat maakte Teleac/NOT er niet minder strijdvaardig om. Met borden waarop kreten staan als ‘educatie in de knel: nee tegen de mediawet’ en ‘weer niks geleerd vandaag’, fluitjes, toeters en ratels trekken de demonstranten over het Binnenhof en ‘t Plein. Een basisschoolklas die op excursie is naar Den Haag wordt midden op het Binnenhof bij de protestactie betrokken. ‘Medy, Medy geef ons hoop, wat moeten wij zonder knoop! [in je zakdoek, red.]’, roepen de leerlingen onder leiding van presentator Marnix Kappers.

Eenmaal terug op het plein laat Teleac/NOT kleurrijk zien waarvoor de omroep staat. Omringd door figuren als Moffel uit Koekeloere en Raaf uit Huisje, boompje, beestje praat SchoolTV Weekjournaal-presentator Jurre de middag aan elkaar. Hij leest een aantal rake reacties voor die zijn binnengekomen op de petitiewebsite van Teleac/NOT en jut de demonstranten verder op met wat felle strijdkreten.

Directeur Aart van der Want legt nog eens uit waar het Teleac/NOT vandaag om draait. Daar kunnen presentatoren Marnix Kappers en Jan-Douwe Kroeske zich helemaal in vinden. De presentator van het succesvolle Verre Verwanten zegt dat hij het als erg waardevol ervaart als mensen hem op straat aanspreken om te zeggen dat ze wat van een aflevering hebben opgestoken.

Educatie is onlosmakelijk verbonden met de publieke omroep, maar de nieuwe mediawet straalt dat niet uit, legt van der Want de aanwezige leden uit de kamercommissie voor. Uit een boel rook haalt Jan-Douwe Kroeske de petitie tevoorschijn en overhandigt deze aan voorzitter. Hoewel de commissie aangeeft net als Teleac/NOT educatie hoog in het vaandel te hebben staan, kan Jan-Douwe niet meer doen dan de commissie op het hart te drukken om stil te staan bij de 94% van de scholen waar wekelijks naar Koekeloere en het SchoolTV Weekjournaal gekeken wordt.

Geef je reactie