Marjolein Knuit

Geen hoofdrichting speciaal voor gelovigen

Als je goed was in kiezen was je geen TCS gaan studeren. Maar toch moet er in het tweede jaar gekozen worden en wel uit maar liefst vijftien hoofdrichtingen. In elke Alalos vertelt een student over zijn of haar hoofdrichting. Waarom deze keuze, wat is er leuk aan en wat niet?

Norah van Duuren, tweedejaars TCS-studente met de nieuwe hoofdrichting Religie & cultuur.

Dat je met Taal- en Cultuurstudies alle kanten op kan hoeven we je niet te vertellen. Maar sinds kort kun je ook de religieuze kant op. Norah is een van de studenten die daarvoor heeft gekozen omdat “ik altijd al in de godsdienst geïnteresseerd ben geweest, op een wetenschappelijke manier. Godsdienst verklaart veel menselijk handelen op het gebied van politiek, cultuur en geschiedenis”. Aanvankelijk dacht Norah eraan de hoofdrichting Moderne Letterkunde te gaan volgen, maar toen Religie & Cultuur geïntroduceerd werd, was ze er als kippen bij. De vakken die Norah tot nu toe heeft gevolgd zijn Taal en Cultuur van de Bijbel en Ethiek en Religie. Bij de eerste leer je de ‘Umwelt’ van de bijbel kennen. Norah: “Veel invloeden daarvan zie je terug bij ons, bijvoorbeeld in de poëzie en literatuur. Bij Ethiek en Religie worden verschillende theorieën behandeld. Dit vak zou ik iedereen aanraden! Het is goed voor de algemene ontwikkeling en begrip op het gebied van maatschappelijke kwesties bij met name politieke participatie van burgers en dus erg actueel”. Dat Norah onder andere de invloeden van bijbel bestudeert wil niet zeggen dat ze alleen met fanatieke gelovigen in de collegebanken zit. “Wat ik leuk vind binnen mijn hoofdrichting is dat ik mensen van uiteenlopende richtingen tegenkom. Bij Ethiek en religie bijvoorbeeld heb ik samengewerkt met een studente van de Universtiteit voor Humanistiek, een studente van University College en een student van de kerkelijke opleiding. Interessante en leerzame discussies zijn daaruit voortgekomen. Met name dit vak is niet alleen interessant voor mensen met een roeping!” Norah heeft aspiraties om tijdens haar derde collegejaar naar Frankrijk te gaan, “het liefst in het zuiden in een Mediterraans sfeertje!” Ook haar Master, het liefst iets met religie en ontwikkelingshulp, zou ze hier graag willen volgen. Het ziet ernaar uit dat ze deze plannen met vijftien uur per week studeren wel kan verwezenlijken binnen vier jaar, maar een eventuele vertraging zou ze niet zo erg vinden. Dat Norah na haar studie geen ambities heeft in de richting van non of dominee mag duidelijk zijn, maar wat ze dan wel wil worden weet ze nog niet precies. “Bij een museum werken lijkt mij erg interessant, bijvoorbeeld als conservator van een bepaald studiegebied.” Voor Norah is haar hoofdrichting in elk geval een interessante manier om religie wetenschappelijk te bestuderen. En je hoeft je niet eerst te laten dopen.

Geef je reactie