Marjolein Knuit

Zo kan het ook bij Beeld en Geluid

Scholen komen massaal af op de educatieve arrangementen bij Beeld en Geluid. Sommige scholen verwerken hun bezoek in een project over media, of maken er zelfs een examenonderdeel van. De meeste scholen zijn echter nog niet zover, heb ik ontdekt in mijn stageonderzoek. Maar met een flinke dosis inzet en enthousiasme is er veel mogelijk, zoals de volgende voorbeelden laten zien.

De Open Scholengemeenschap Bijlmer in Amsterdam heeft mazzel met zo’n betrokken docent Nederlands en Maatschappijleer. De workshops Nieuws en Soap die hij met zijn twee vmbo-klassen bij Beeld en Geluid heeft gevolgd, sloten goed aan bij zijn plannen om media bij zijn lessen te betrekken. In twee middagen ervoeren de scholieren bij Beeld en Geluid wat er allemaal komt kijken bij het maken van een cliffhanger en nieuwsreportage. Na deze introductie heeft hij zijn leerlingen hier zelf mee aan het werk gezet.

Daarom heeft hij van zijn klaslokaal een eigen versie van Studio BenG gemaakt, het digitale klaslokaal bij Beeld en Geluid. Compleet met Apple-computers en digitale videocamera’s gaan de leerlingen zelf aan de slag voor het project OSB-tv. Met de kennis en vaardigheden over mediaproductie die ze bij de workshops van Beeld en Geluid hebben opgedaan, maken ze op school hun eigen soapserie en reclamespotjes. Op die manier kan het volgen van een workshop bij Beeld en Geluid dus de eerste stap zijn naar mediawijsheid.

Op Tabor d’Ampte in Hoorn hebben de betrokken docenten van het bezoek aan Beeld en Geluid zelfs een examenonderdeel gemaakt voor Maatschappijleer. Na de workshop Soap en een bezoek aan de Media Experience, gingen de vierdeklassers van het vmbo op school verder. Hun acteer- en produceerprestaties van de workshop werden met een cijfer beoordeeld, evenals hun resultaten uit de Media Experience.

De leerlingen schreven ook een verslag van hun activiteiten bij Beeld en Geluid. Hierbij was hun persoonlijke online account, waar alle resultaten zijn opgeslagen, van groot belang. Ook de resultaten van de workshop Soap zullen de scholieren niet snel vergeten. Alle leerlingen krijgen hun zelfgemaakte cliffhanger namelijk op dvd mee naar huis tijdens de diploma-uitreiking na de examens.

Er zijn dus talloze manieren waarop een uitstapje naar Beeld en Geluid verbonden kan worden met een lesprogramma of project. Zo hoeft een workshop of bezoek aan de Media Experience geen eenmalige ervaring te zijn, maar kunnen de verschillende activiteiten een persoonlijke en beklijvende ervaring vormen. Of je nu van je klas een studio maakt of niet.

Deze tekst is gepubliceerd op de website van Beeld en Geluid.

Geef je reactie