Marjolein Knuit

Regen deert Barneveldse muzikanten niet

Het Barneveldse Raadhuisplein vormde afgelopen zaterdag het toneel voor de Muziekparade van de Muziekschool Barneveld. Leerlingen en docenten demonstreerden hun muzikale talenten, soms vergezeld van een stortbui, maar altijd vol overgave.

Winkelend Barneveld kijkt raar op als er om elf uur ‘s ochtends een bonte stoet van AMV-leerlingen (algemene muzikale vorming) met veel toeters en bellen naar het Raadhuisplein trekt. Met zelfgemaakte instrumenten, potten en pannen zingen ze zich een weg naar het podium, begeleid op de saxofoon door Hans Kuijt.

Als ze samen met het carillon de eerste noten van ‘Alle klokken van de dom’ inzetten, kondigt de eerste stortbui zich aan. Bezoekers vluchten naar de grote parasols op het plein en het terras van De Babbel om het droog te houden. De AMV-leerlingen gaan onverstoorbaar verder, begeleid door Inge Bouten met paraplu in de hand. Het zet de toon voor de sfeer van de dag: een muzikaal feest, met goedgemutste muzikanten en bezoekers, ongeacht het weer.

Gedurende de rest van de middag is er overal wat te zien en te horen. In het gevarieerde programma komen talloze instrumenten aan bod, van piano tot trombone. Op het plein en in het gemeentehuis zelf brengen groepjes leerlingen klassieke en hedendaagse stukken ten gehore, die door voorbijgangers goed gesmaakt worden.

Ademloos
Binnen zit AMV-leerlinge Sophie van acht jaar ademloos te luisteren naar een duet van piano en viool. Ze heeft net een van haar eerste optredens met de muziekschool achter de rug en geniet met haar ouders en broertje met volle teugen van de overige optredens. Binnenkort moet ze gaan kiezen welk instrument ze zelf wil gaan spelen, maar Sophie weet het nu al: “viool”, klinkt het overtuigd.

Buiten trekken vooral de diverse orkesten veel bekijks. Bezoekers kijken geboeid toe als klarinetten, hobo’s en saxofoons van het blaasorkest hun plek innemen. Het jeugdorkest onder leiding van Gerard Poot wordt door muziekschooldirecteur Jacob Lamminga aangekondigd als “het jeugdsymfonieorkest van de muziekschool”, en de muzikale prestaties van de kinderen kunnen dan ook op veel applaus rekenen.

Warme klanken
Na het vrolijke optreden van de Band Bezet, is het de beurt van saxofoonorkest Saxus om het beste van zichzelf te laten zien. Ongeveer dertig saxofonisten zorgen vervolgens voor warme klanken die tot ver in het centrum te horen zijn. Als een nieuwe regenbui over Barneveld trekt, wordt bezoekers met een paraplu verzocht zich naast de orkestleden op te stellen om hun instrumenten en bladmuziek droog te houden. Het zorgt voor een kleurrijk en sfeervolle boel op het Raadhuisplein.

De muziek is er gelukkig niet minder om. Dirigent Hans Kuijt haalt het beste uit zijn muzikanten naar boven en zorgt met veel tempowisselingen en dynamiek voor een overtuigend optreden. Zijn doorweekte bladmuziek plakt aan elkaar als hij het om wil slaan. “Nat maar fijn”, aldus Kuijt over het optreden.

Lamminga loopt voortdurend heen en weer, om van alle optredens foto’s te maken. Tijdens een korte pauze zegt hij erg tevreden te zijn over het verloop van de muziekparade. Over de regen die het plein regelmatig teistert maakt hij zich niet zo druk: “die hebben we gewoon weg gezongen”.

De Muziekparade wordt afgesloten met een drumbattle, waarin 32 jonge en oudere drummers samen een door Gert Bomhof gecomponeerd stuk spelen. Hij stuurt zijn leerlingen vol overgave aan in de verschillende ritmes en solo’s. De jonge drummers houden zijn wilde armgebaren in de gaten en zorgen met elkaar voor een oorverdovend spektakel. Ondanks de aanhoudende regen zorgt de Muziekparade zo toch voor een zonnige sfeer.

Geef je reactie