Marjolein Knuit

Duizend mensen op Torenplein

Het Torenpleinfestival heeft vrijdag en zaterdag in totaal rond de duizend bezoekers getrokken. Dat waren er minder dan vorig jaar. Mede-organisator Robin Kinsbergen wil bij de volgende editie in 2008 in ieder geval een goede band op de zaterdagavond.

Het festival, dat voor het eerst over twee dagen was verspreid, werd ontsierd door enkele opstootjes. Door de inzet van een groot aantal beveiligingsmedewerkers en een goede samenwerking met de politie kon snel worden ingegrepen. Afgezien daarvan was het vrijdag en zaterdag vooral gezellig op het Torenplein.

Het festival startte vrijdag met optredens van Barneveldse bands: de Nobuts, Nickles & Dimes en de Chickensessionband. Zaterdagmiddag werd het Torenplein geclaimd door hordes kinderen en ouders die op het springkussen en allerlei andere activiteiten afkwamen.

‘s Avonds was het Torenplein het decor van The Party van radiostation Qmusic. In een vrachtwagen dat als podium dient, staat DJ Wim van Helden achter de draaitafels. Achter hem staan een stuk of zes grote plasmatv’s, waarop het logo van Qmusic voorbij flitst. Groepjes jongeren drentelen van de bar naar de feesttent. Enkele laat opblijvende kleuters dansen rond op het plein. Een van hen beschermt zijn oren met zijn handen tegen de oorverdovende muziek van Safri duo en The scissor sisters.

Ergens anders staat een groepje jongens geconcentreerd naar het televisiescherm te kijken waarop de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal te zien is. Het is waarschijnlijk een van de redenen dat een deel van het potentiële publiek is thuisgebleven. Met tussen de 900 en 1100 bezoekers trok het Torenpleinfestival minder bezoekers dan vorig jaar.

Het lukt de dj’s van Qmusic niet echt om het publiek mee te krijgen. De meeste jongeren hangen in groepjes rond bij de bankjes en het beeld van Jan van Schaffelaar. Beveiligers houden ze nauwlettend in de gaten. Er is immers weinig nodig voor een opstootje, dat hebben de politieoptredens van de vorige avond en de Après-ski avond in juli wel laten merken. Samen met politieagenten te paard worden alle mogelijke ongeregeldheden in de kiem gesmoord.

Hoewel het feest zaterdag eigenlijk tot 22.00 uur zou duren, stopt de muziek al een half uur eerder. Daar is niet iedereen het mee eens, maar gelukkig zorgt het voor weinig trammelant. Mede-organisator Robin Kinsbergen, eigenaar van café De Buck, had liever een avondvullend programma gehad, maar daar leende de act van Qmusic zich niet echt voor.

Als het aan Kinsbergen ligt, komt er volgend jaar absoluut een nieuwe editie van het Torenpleinfestival, maar wel in een deels gewijzigde opzet. “Op zo’n festival heb je gewoon een coverband nodig die bekende muziek speelt, en waarop je lekker met vrienden een biertje drinkt en wat bijpraat.” Ook voor de touwtrekwedstrijd tussen teams van de verschillende Barneveldse café’s, dit dit jaar niet doorging, wil hij graag een herkansing.

De organisatie – de horeca-ondernemers van de cafés De Buck, De Hebberd, Heiko’s en De Gribus –  blikt desondanks positief terug op het Torenpleinfestival van afgelopen weekend. Het is in ieder geval duidelijk wat aanslaat en wat niet. Zo waren de kinderactiviteiten op zaterdagmiddag erg succesvol, en kunnen de dj’s van Qmusic worden ingeruild voor een leuke live-act.

Geef je reactie