Marjolein Knuit

Straattheaterfestival geeft Barneveld kleur

Wandelende bomen, live-muziek en living statues: op elke straathoek van het Barneveldse centrum was wel wat te beleven afgelopen zaterdag. Tijdens het Straattheaterfestival, georganiseerd door de Barneveldse Middenstands Vereniging, vermaakte jong en oud zich met allerlei spectaculaire acts.

Twee hoge wandelende bomen, compleet met bladeren, versperren het winkelend publiek de toegang tot de Hema. Een klein meisje achterop de fiets van moeder weet niet wat ze ziet. Luid getrommel trekt vervolgens de aandacht van de omstanders. Het kabaal is afkomstig van een excentriek gekleed figuur die al stampend en fluitend op de trommel voor zijn buik slaat. Uit de andere richting komt een tandem met zes muzikanten erop in kleurige kostuums, ‘t Brabants Fietsharmonisch Orkest. De voorste stuurt, de rest blaast en toetert er vrolijk op los.

Het is kenmerkend voor de sfeer tijdens het festival: overal klinkt muziek, gelach en gekwetter. En er is geen ontkomen aan. Bezoekers van eetcafé De Hebberd worden op het terras getrakteerd op muziek van Strada, een aantal goedgemutste muzikanten met kleine propellers op hun gekleurde petten. Nietsvermoedende voorbijgangers in de Langstraat krijgen een straal water over zich heen van een als loodgieter uitgedost living statue. En als je niet oppast krijg je even verdop de voddenman achter je aan.

Ook voor kinderen is het straattheaterfestival een groot feest. Op het Raadhuisplein schreeuwen tientallen peuters en kleuters de longen uit hun lijf tijdens Luuks poppentheater als de vertellende kip ze vraagt of ze zijn kindertjes willen zien. Een hard applaus volgt als de kuikens even later voorbij hobbelen. Maar dat is niet verwonderlijk, volgens de kip: “we zijn hier in Barneveld, daar zijn ze gek op kippen!”

De living statues kunnen op veel bewondering van de jeugdige bezoekers rekenen. Bij iedere stokstijf staand figuur gooit de een na de ander een muntje neer, in afwachting van wat er gaat gebeuren. Een jongetje op een mountainbike mag het als doedelzak verklede standbeeld een hand geven. Het ziet er even naar uit dat hij hem niet meer terugkrijgt, maar na een ondeugende blik in de ogen van de doedelzakspeler mag de jongen er toch vandoor.

Even verderop verbaast de act van de Toy soldiers menig voorbijganger. Drie als speelgoedsoldaat verklede figuren hebben de lachers op hun hand. Met hun poppengezichten, fantastische kostuums en mimiek zorgen ze voor hilarische taferelen naast het Raadhuis.

Wie het aandurft kan een karikatuur van zich laten maken door een tekenaar. Geconcentreerd en met de alpinopet schuin op het hoofd, maakt hij met houtskool de grappigste portretten. Harm Hol uit Barneveld heeft zich ook laten natekenen; het resultaat mag er zijn. Al zal het portret vast niet boven zijn bed komen te hangen.

Twee steltlopers in spacey outfits maken ‘s middags de Langstraat onveilig. Helemaal in het zilver, met ijzeren vleugels en onheilspellende muziek uit hun kostuums, maken ze veel indruk op voorbijgangers. Maar manieren hebben ze wel: een van de ruimtewezens spreidt beleefd zijn stelten om een rolstoeler door te laten.

Op muzikaal gebied is er ook van alles te beleven. Bij de Grote Kerk probeert mannenkoor De Schaffelaar het draaiorgel dat vlakbij staat te overstemmen. Accordeonvereniging Excelsior zorgt tegenover lunchroom de Straaljager voor een vrolijke noot. Muziekhandel van Willigen is het natuurlijk aan zijn stand verplicht om een muzikale act te brengen. De Band van Willigen speelt dan ook met het grootste gemak klassiekers van levende gitaarlegende Tommy Emmanuel, maar ook versies van Jan Smit en André Hazes galmen door de straten.

Op misschien wel een van de laatste mooie zomerdagen van dit jaar was Barneveld volledig in de ban van straattheater. Bijna dertig acts, twee keer zoveel als vorig jaar, bleven voorbijgangers verrassen en zorgden voor een gezellige sfeer in het dorp. Het Barneveldse centrum bleek een fantastische locatie voor de uiteenlopende voorstellingen en acts. Geen wonder dus dat de organisatie terugkijkt op een zeer geslaagd evenement.

(Foto’s: Hans Verhorst)

Geef je reactie