Marjolein Knuit

Van sms-fout tot miscommunicatie: ‘Goeiemoggel!’

Heb je ’em al gezien? De briljante reclame van KPN waarin communicatie via sms en e-mail de meest hilarische taalveranderingen oplevert? ‘Ik word knetterbek van die sproetjes! Dit is de apdeling transploft, niet de apdeling sproetjes.’

Een ‘verspreking’ is in een sms’je snel gemaakt. Als je de T9-functie op je mobiel gebruikt moet je oppassen dat je als afsluiting de ontvanger geen ‘jus’ geeft in plaats van een kus en wel zegt dat je van hèm houdt en niet van ‘lot’. En ook zonder T9 zijn typfouten erg common.
KPN heeft dergelijke veelvoorkomende gevallen van miscommunicatie heel raak samengevat in een spotje van 40 seconden, beginnende met een visboer die ‘goeiemoggel, 5 kiklo inktvip’ sms’t naar zijn collega.

Wat een taalfout wel niet tot gevolg kan hebben. Met de groeten van Willep de Vriep.

Geef je reactie