Marjolein Knuit

Candlelight brengt licht en warmte

Intieme sfeer in centrum Barneveld

Wat krijg je als je één keer per jaar de straatverlichting in het centrum van Barneveld vervangt door waxinelichtjes in etalages en vuurkorven op straat? Een heleboel Barneveldse gezelligheid. In combinatie met vuurwerk, muziek door het hele dorp en veel oliebollen en glühwein zorgde het evenement Barneveld by Candlelight ook dit keer voor een intiem sfeertje.

Nieuw dit jaar was de vuurwerkshow op de Koewei die Candlelight inluidt, verzorgd door Kooloos Zonwering. Terwijl een groepje jongeren de eerste rondjes schaatst op de ijsbaan die de komende maand de Koewei siert, gaan de eerste vuurpijlen rond kwart voor zeven de lucht in. Tussen de bomen en rond het water laten jong en oud zich door het vele knal- en siervuurwerk verrassen.

Duizenden lampjes
Sommige kinderen hebben een plaatsje op de schouders van hun vader bemachtigd om het vuurwerk goed te kunnen zien. Duizenden kerstlampjes en het flitsende luchtvuurwerk verlichten het terrein en de paden eromheen. Veel kinderen hebben een lampion bij zich, al dan niet op batterijen, waar ze trots mee rondlopen.

In het dorp is het intussen gezellig druk. Bezoekers worden verwelkomd door grote luchtballonnen, onder andere bij de Nieuwstraat, waar een paar meisjes zich rot schrikken als er ineens met veel kabaal een lading gas in de ballon wordt gespoten. Terwijl de traditionele arrenslee zich met luid belgerinkel aankondigt, gaan de oliebollen als warme broodjes over de toonbank en beweegt de menigte zich langzaam voort langs sfeervol verlichte etalages en kraampjes.

Op avonden als deze kom je er eigenlijk pas achter hoeveel koren, bandjes en andere talenten er in Barneveld rondlopen. Op iedere straathoek en in iedere kerk komen kerstliederen en melodieën je tegemoet, of je aandacht wordt getrokken door bijzondere taferelen in de etalages. Vooral de levende etalagepoppen bij bruidsmodezaak The Bride in de Langstraat en popkoor Luidkeels voor de Hema doen het goed bij de bezoekers van Candlelight.

Bijna alle winkels in het Barneveldse centrum doet mee aan Candlelight, ieder op zijn eigen manier. Sommige alleen met waxinelichtjes in de etalages, andere maken er een uitgebreid schouwspel van. Zoals bij Viets aan het begin van de Langstraat, waar een groepje vrouwen verkleed en opgemaakt als geisha’s zich aan een gedekte tafel midden in de winkel tegoed doet aan een Chinees diner. Of bij slijterij Erkens, waar een goochelaar in de etalage zijn kunsten vertoont aan het nieuwsgierige toegestroomde publiek.

Welke etalage de meeste indruk heeft gemaakt kunnen bezoekers zelf aangeven op de website van de Barneveldse Krant (www.barneveldsekrant.nl): de winnende winkel krijgt een wisselbeker en ook onder de stemmers wordt een prijs verloot. Een extra aanmoediging om Barneveld nog mooier en sfeervoller te maken, aldus de Barneveldse Middenstandsvereniging.

Sneeuwmachine
Er is kortom veel te zien, horen en proeven tijdens Barneveld by Candlelight. Voor een hapje of een drankje kun je overal terecht. Niet alleen voor een verse oliebol of warme chocolademelk, maar ook een kom erwtensoep of een broodje bapao zijn bij de diverse kraampjes te verkrijgen. In combinatie met de geur van brandende vuurkorven en de klanken van winterse liederen, staat dit garant voor een hartverwarmende avond, waarbij ook de inwendige mens niet wordt vergeten.

Bij gebrek aan sneeuw zorgt een sneeuwmachine boven Het Groene Pandje voor winterse taferelen in de Langstraat. De moeite die winkeliers hebben gedaan om hun winkel in kerstsfeer onder te dompelen is bij de bezoekers in goede aarde gevallen. Bewonderend lopen ze van de ene etalage naar de andere. De sfeer tijdens Candlelight is dan ook erg gemoedelijk. Het geeft de 23-jarige Barnevelder Stefan een warm gevoel van binnen, “maar dat kan ook door de glühwein komen”.

Geef je reactie