Marjolein Knuit

Jazzdance ‘uit de tenen’ bij Tomasoa

Dansschool Yvon Tomasoa gaf het publiek afgelopen zaterdag “een kijkje in de keuken van de jazzdance”. Met workshops door externe dansdocenten en een demonstratie tot slot lieten de leerlingen zien dat jazzdance bij hen uit de tenen komt.

Meestal sluit de dansschool het jaar af met een uitvoering in het theater, maar dit keer is er gekozen voor een dag met workshops voor alle niveaus. Er zijn dansleraren uit Amsterdam en Utrecht aangetrokken om workshops te geven, zodat de leerlingen ervaren hoe het is om met een andere dan hun eigen docent te werken.

Vanaf half tien ‘s ochtends zijn de verschillende leeftijdgroepen bezig met de workshops in de sporthal van de Lijsterhof in Barneveld. Het vroege tijdstip deert de jonge leerlingen weinig: “ze dansten het dak eraf”, aldus Yvon. Omdat de dansdag niet verplicht is, zijn niet alle leerlingen er, maar een stuk of 150, schat ze.Zowel beginners als gevorderden doen hun uiterste best om de nieuwe variaties binnen vijf tot zes kwartier zo soepel mogelijk uit te voeren voor de demonstratie van die middag. Eigenlijk is het een soort werkmoment, vertelt Ton Tomasoa. De leerlingen leren binnen korte tijd van een nieuwe docent een dans, maar tegelijkertijd is het een beoordelingsmoment voor de doorstroom die volgend jaar plaatsvindt. Voor de leerlingen in de mediumgroep is de workshop dan ook erg uitdagend, aldus Ton.

Samen met de meiden uit de gevorderdengroep, want jongens zijn er bijna niet, krijgen ze een workshop van de Amsterdamse dansdocent Regillio Cronie. Op een zwoele R&B-beat laat hij ze keer op keer dezelfde variatie oefenen, terwijl hij ze aanstuurt met aanwijzingen en voorbeelden. “Gooi je haar los!”, moedigt hij de meiden aan. Cronie probeert zichtbaar het beste in hen naar boven te halen, zodat ze straks kunnen schitteren.

Yvon benadrukt dat de demonstratie aan het eind van de middag geen echte voorstelling is. De diverse dansklassen laten zien wat ze tijdens de workshops geleerd hebben en geven tegelijk een beeld hoe het er in de dansschool tijdens de les aan toe gaat. Want naast de resultaten uit de workshops laten de leerlingen lesfragmenten zien, inclusief droog oefenen, aanwijzingen en onderbrekingen.

Dat maakt het voor het publiek alleen maar leuker. Het wordt duidelijk dat bij het uitvoeren van een dans positie, houding en timing van groot belang zijn. In verschillende formaties benutten de leerlingen de ruimte van de vloer en de lucht. De diverse niveaus laten achter elkaar zien wat ze tijdens de workshops hebben gedaan.

Onder de enthousiaste leiding van Steven Wouterlood geven de jongere leerlingen stuk voor stuk het beste van zichzelf. Hun prestaties, gekenmerkt door spannende en flexibele bewegingen, doen nauwelijks onder voor de demonstraties van de oudere groepen. Xenia Tomasoa en Regillio Cronie begeleiden de gevorderde meiden in hun uitvoeringen op nog meer stampende hiphopmuziek. Elke spier in het lichaam van de leerlingen is gericht op het uitvoeren van de bewegingen, die soms klassiek en dan weer heel eigentijds zijn.

Het geeft een gevarieerd beeld van waar de leerlingen toe in staat zijn. Met zichtbaar plezier swingen de meiden, allemaal in zwarte sportieve kleding, over de vloer. Soms maken ze sensuele bewegingen, dan weer robotachtige pasjes of ze dansen in paren. De docenten leggen tussendoor uit wat hun bedoeling met de dans is geweest zodat het proces achter het leren van een variatie voor het publiek inzichtelijk wordt gemaakt.

Tot slot brengen alle aanwezige leerlingen het publiek een kerstgroet op muziek van Mariah Carey. Het is een spectaculair gezicht hoe iedereen tegelijk met de handen in de lucht dezelfde gebaren maakt. Het kijkje in de keuken bij Tomasoa heeft duidelijk gemaakt welke ingrediƫnten voor jazzdance belangrijk zijn: inzet en enthousiasme, en daarover beschikken de leerlingen van Yvon Tomasoa volop.

Geef je reactie