Marjolein Knuit

‘Verrijking voor jonge danseressen’

Dansschool Tomasoa daagt leerlingen uit met workshop

De leerlingen uit de midden- en gevorderdenniveaus van dansschool Tomasoa hebben zich maandagavond behoorlijk uitgesloofd in de gymzaal het Valkhof. Zwetend en hijgend onderwierpen ze zich gewillig aan de aanwijzingen van professioneel danser Jurriaan Bles, die zich speciaal had vrijgemaakt uit het trainingsprogramma van de musical Dirty Dancing om de meiden deze workshops te kunnen geven.

Dat musicaldance een heel ander genre is dan het jazzdance dat de dansschool doorgaans beoefent, wordt al snel duidelijk.  Jurriaan draagt de leerlingen op optimaal gebruik te maken van hun mimiek en lichaam, en al snel dansen er twintig zelfverzekerde meiden op de vloer. Ton Tomasoa legt uit dat musicaldance een heel uitbundige en expressieve dansvorm is.

Jurriaan probeert dan ook alles uit de leerlingen naar boven te halen. Met een flinke dosis enthousiasme en de nodige humor leidt hij ze in rap tempo door alle passen en figuren van dansen uit de musical Dirty Dancing. “Heel mooi die pirouette, maar die hoort daar niet!”, lacht hij als een van de leerlingen haar draai te vroeg maakt.Opvallende verschijning
Met zijn strakke rode broek en laag uitgesneden T-shirt is hij een opvallende verschijning, maar wel eentje die zijn energie op de leerlingen¬† weet over te brengen. Keer op keer laat hij ze dezelfde figuren dansen met telkens andere aandachtspunten. “Zeker voor de jongere leerlingen is deze workshop een verrijking”, aldus Ton Tomasoa.

Op de muziek van Pink, Alicia Keys en Kanye West bewegen ongeveer twintig meiden uit de middengroep en hetzelfde aantal uit de gevorderdengroep zich soepel over de vloer. Staccato bewegingen worden afgewisseld met trage bewegingen en soepele en sexy houdingen. Het wordt duidelijk dat langzame dans niet per definitie makkelijker is dan pasjes die snel op elkaar volgen: bewegingen moeten goed worden afgemaakt en de gezichtsuitdrukking is erg belangrijk.

Het resultaat is een verzameling energieke dansfiguren die door de leerlingen vol overgave gedanst wordt, soms in groepjes of duo’s. Er klinkt vermoeid gekreun als ze voor de zoveelste keer met hun benen een schuiver over de vloer moeten maken, maar de leerlingen klagen niet en kunnen het hoge tempo van de professionele danser goed volgen. Een stuk of vijfentwintig toeschouwers kijken geamuseerd toe hoe de meisjes zich in de meest lenige posities wringen.

Gepaste trots
De dansschool maakt er een sport van om haar leerlingen zo veel mogelijk uit te dagen, niet alleen met workshops zoals deze, maar ook met bezoeken aan voorstellingen en theaters, aldus Ton. Een aantal leerlingen volgt al een dansopleiding, zegt hij met gepaste trots. Het feit dat de leerlingen de workshops volgens Jurriaan goed kunnen volgen en hierbij ook hun grenzen leren verleggen, geeft aan dat de lesmethode van dansschool Tomasoa succesvol is. En als dancecaptain van Dirty Dancing weet Jurriaan waar hij over praat: “ik heb de audities voor de musical geleid en er waren veel deelnemers bij die het slechter deden dan jullie!”.

Geef je reactie