Marjolein Knuit

Leaf speelt stampvolle Villa 29 plat

Het komt niet vaak voor dat Villa 29, het jongerencentrum naast de Veluwehal, helemaal vol is. Afgelopen zaterdag wel, want de pas doorgebroken band Leaf speelde er de zaal plat. Een topavond voor Villa29, èn voor de ruim 250 bezoekers.

Met hun hit ‘Wonderwoman’ (why’s my life so boring) – met een refrein dat je niet meer uit je hoofd krijgt – en nieuwe single ‘New song’ belooft het optreden van Leaf een feestje te worden. Maar eerst is het rond negen uur de beurt aan de band Greendive. Ruim een uur spelen ze nummers uit hun eigen repertoire, dat soms een beetje doet denken aan Muse.

Beweging
Pas tegen het eind van hun optreden komt er tijdens de uptemponummers wat beweging in het publiek: de mannen van Greendive lijken vooral voor zichzelf te spelen in plaats van voor het aanwezige publiek, dat zich vooral met elkaar vermaakt.

Dat is tijdens het optreden van Leaf wel anders.  Het publiek verdringt zich om het podium en begroet de band met enthousiast gejuich. De band maakt zijn reputatie al na het eerste nummer waar: de energie waarmee Leaf speelt is aanstekelijk. Er wordt dan ook uitbundig gedanst en gesprongen.

Er worden niet alleen nummers van het album ‘Life’s a beach gespeeld’, maar ook liedjes die het album niet hebben gehaald. Het maakt het publiek niet uit, elk nummer wordt met hetzelfde enthousiasme ontvangen. Gitarist en zanger Tienus Konijnenburg praat de liedjes op een spontane manier aan elkaar en weet het publiek moeiteloos mee te krijgen in het schreeuwen van rare kreten.

Gevarieerde nummers
Leaf bewijst live muziek te kunnen maken die staat als een huis. De zes muzikanten brengen anderhalf uur lang gevarieerde nummers, allemaal met dezelfde energie. Ook Leaf’s versie van ‘Put your records on’ van Corinne Bailey Rae valt in goede aarde. De blonde krullen van gitarist Ocker Gevaers dansen vrolijk mee op het ritme van de muziek. Ondertussen improviseert Leaf erop los en spelen de bandleden de zaal plat alsof ze nooit anders gedaan hebben. Ze hebben er duidelijk plezier in.

Het publiek zingt gretig mee met de opzwepende melodieën, in combinatie met wat rap en beatbox af en toe, waarmee zangeres Annemarie Brohm en gitarist Tienus Konijnenburg de knusse zaal vullen. Het vaste publiek van Villa 29 is aangevuld met jongeren van rond de vijftien jaar en andere nieuwsgierige bezoekers van allerlei leeftijden.

Ook de langzamere nummers komen goed uit de verf, al gaat het dak er pas echt af bij de hit ‘Wonderwoman’ die de band heel tactisch bewaard heeft als een van de laatste nummers. Het is best bijzonder dat Leaf, dat nu een behoorlijke naam heeft opgebouwd, in zo’n klein zaaltje in Barneveld optreedt.

Trots
Programmeur Mark Dokter is dan ook trots dat hij de band heeft kunnen vastleggen, nog voordat ze echt doorgebroken waren. De kaartjes vlogen in de laatste weken de deur uit, vertelt hij. Villa 29 is vanavond met ruim 250 bezoekers dan ook stampvol. Maar of er nou 50 of 250 mensen zijn, maakt hem niet uit: “als ze het maar naar hun zin hebben”.

Geef je reactie