Marjolein Knuit

Talent schittert tijdens Ei-Factor

Tientallen Barneveldse talenten presenteerden zich zaterdag massaal op het Raadhuisplein. Zangers, zangeressen, bandjes en zelfs een koor zongen de sterren van de hemel tijdens de eerste editie van talentenjacht Ei-Factor. Duidelijk is dat Barneveld er een prachtig nieuw evenement bij heeft. Skip Intro won de prijs voor beste band en Talitha Holl werd uitgeroepen tot beste singer/songwriter.

Als de talentenjacht om half een begint, is het nog rustig op de ‘broedplaats voor Barnevelds talent’, zoals wethouder Gerard van de Hengel Ei-Factor noemt. Het publiek verzamelt zich op het terras van De Babbel, evenals de jury die de optredens beoordeelt. Zanger Rene Le Blanc, Marion de Mooij van muziekwinkel van Willigen en Frans Meijer, directeur van het Schaffelaartheater, maken zich in het zonnetje op voor een ware marathon aan optredens.

Tientallen personen betreden achter elkaar het podium, terwijl presentator Willem Rosbergen de acts aan elkaar praat. Er is veel afwisseling in het programma. Na de stevige gitaarmuziek van de band Cleverkids, volgen er bijvoorbeeld intiemere optredens, zoals Ilse van de Hessenweg die, begeleid op keyboard, een nummer van Adele zingt. Voorbijgangers blijven geĂ¯nteresseerd luisteren en groepjes jongeren kijken bewonderend toe vanachter de dranghekken op het plein.

Ook in het centrum zelf is er muzikaal van alles te beleven. Overal zijn de klanken van dwarsfluiten, gitaren of violen te horen. Voor de Aktiesport bespeelt Ryan Majoor een saxofoon die bijna even groot is als hijzelf. Met zijn zonnebril en zwarte hoed is hij een echte publiekstrekker. Een klein meisje voor hem schudt met de collectebus, om geld op te halen voor het Liliane Fonds, het goede doel waar de opbrengsten van Ei-Factor naartoe gaan.

Met ruim 93 euro heeft Ryan Majoor, die pas een jaar saxofoonles volgt, van alle straatmuzikanten het meeste geld binnengebracht en is hij de gelukkige winnaar van een ballonvlucht. Ook de opbrengst van de stembiljetten, waarmee bezoekers voor een euro hun stem mee kunnen uitbrengen op hun favoriete artiest, is hiervoor bestemd. Sandra Reemer, enthousiaste ambassadrice van het Liliane Fonds, mag uiteindelijk een cheque van 2.500 euro in ontvangst nemen.

“Ik wist niet dat er in Barneveld zoveel bandjes waren’, zegt een toeschouwer als Skip Intro het podium betreedt. Dat de groep zoals de naam doet vermoeden inderdaad geen introductie nodig heeft, wordt duidelijk door de uitzinnige reactie van de bezoekers. Als een jongetje van een jaar of drie met zijn eigen gitaartje op het podium wordt gezet en met Mo Assem, Vincent Vreeke en Robert Polhout meespeelt alsof hij nooit anders heeft gedaan, juicht het publiek luid.

Als Skip Intro, in 2007 winnaar van de popprijs Gesel van Gelderland, heeft beloofd de volgende keer ook andere bands een kans te geven op het evenement, mogen zij de prijs voor beste band, een beker en een bedrag van 500 euro, in ontvangst nemen. De prijs voor de beste singer/songwriter gaat naar de 18-jarige Talitha Holl, die met haar warme stem en dito liedjes met gemak het Raadhuisplein vulde. Zij wint 250 euro, die ze goed kan gebruiken bij het opnemen van haar cd, aldus de gelukkige winnares.

Ei-Factor heeft de meest uiteenlopende artiesten in de dop, van rap tot rock, de kans gegeven podiumervaring op te doen, hoe eng en nieuw dat voor sommigen ook nog was. Wie er inmiddels voldoende podiumervaring hebben opgedaan, zijn de drie Idols-finalisten Nikki, Nathalie en Charlene die Ei-Factor afsluiten. Jonge meisjes verdringen zich gillend achter de dranghekken als de drie dames het podium opkomen. Met hun gelikte performance winden ze het massaal toegestroomde publiek met gemak om hun vinger. De allerkleinste toeschouwers zitten op de schouders van hun vader.

Tijdens het nummer ‘Hello world’ van Idolswinnares Nikki gaan de handen massaal de lucht in, evenals de mobieltjes en camera’s om het optreden mee vast te leggen. ‘s Avonds gaat het feest nog even op veel kleinere schaal door met dj RenĂ© Friso en zangeres Celesta, maar dan is het allang duidelijk dat dit niet de laatste editie van Ei-Factor is geweest.

Geef je reactie