Marjolein Knuit

Barneveldse Iris (15) wint essaywedstrijd

Met World Vision op reis naar Afrika

Ze kan het zich nog nauwelijks voorstellen, maar over drie maanden zit Iris Knuit toch echt in Afrika. De 15-jarige gymnasiumleerlinge van het JFC kwalificeerde zich met haar essay voor een discussieavond voor scholieren, georganiseerd door World Vision. Maandag hoorde ze dat ze een van de vijf gelukkigen is die in de herfstvakantie naar Afrika gaat om projecten van de stichting te bezoeken. Samen met docente Marjolein Hertgers, die meegaat als begeleider.

Nadat Iris in maart 24 uur haar eten liet staan in het kader van de actie ‘Zip your lip’, werd ze door leraren gewezen op de essaywedstrijd van World Vision. De uitdaging om een essay te schrijven over de verantwoordelijkheid van Nederland voor de aidsproblematiek in Afrika ging ze graag aan. “Ik heb er ook veel van geleerd”.

Iris_Knuit_naar_AfrikaResearch
Na uitgebreid research op internet schreef ze een betoog dat de verschillende kanten van aids in Afrika belicht. Waarom haar essay het uiteindelijk won? “Ik denk omdat ik mijn eigen mening er goed in had verwoord”, zegt Iris aarzelend. Het moeilijkste onderdeel moest toen nog komen: een lagerhuisdiscussie met elf andere scholieren uit heel Nederland over aids, Afrika en hun eigen positie daarin.

‘Is aids ons probleem?’ was een van de stellingen waar de twaalf scholieren vorige week op moesten reageren. Iris kon haar standpunt goed verwoorden, ook in het gesprek dat ze had met een vertegenwoordiger van World Vision, over haar motivatie om mee te willen naar Afrika.

Geen relaxvakantie
Ook het contact met de andere scholieren was leuk. In aanloop naar de reis in oktober zijn er nog drie bijeenkomsten ter voorbereiding op de reis. “Zo kun je elkaar een beetje leren kennen, want je bent straks toch een week met elkaar op reis”, aldus Iris. “Met een van de andere deelnemers heb ik ook al contact via MSN”.

Iris weet nog niet goed wat ze moet verwachten van de reis. Welk land de groep gaat bezoeken is nog niet duidelijk: “de afgelopen jaren gingen ze naar Oeganda, maar of dat dit jaar weer zo is, is nog niet zeker”. Het wordt in elk geval geen relaxvakantie: er staan bezoeken aan scholen, dorpen en projecten van World Vision op het programma. Ook wordt iedere deelnemer gekoppeld aan een ‘buddy’, een lokale leeftijdsgenoot die ze meer vertelt over wat ze allemaal te zien krijgen.

Op school en thuis is iedereen heel blij voor Iris. Van docent Bas van Helden heeft ze een dikke map gekregen met het verslag en foto’s van de reis die hij twee jaar geleden in Oeganda maakte samen met Malou Knibbe, die toen een van de winnaars van de wedstrijd van World Vision was. Zo krijgt ze een beetje een idee van wat haar te wachten staat: “veel armoede en ellende”, maar ook een prachtig continent, verwacht Iris.

Weblog
De reis wordt door een filmploeg vastgelegd en de deelnemers houden allemaal een weblog bij van wat ze meemaken. Het liefst zou Iris nog een weekje vakantie achter de reis aanplakken: “volgens Malou zit je hoofd daarna vol met indrukken terwijl je meteen weer naar school moet “. Omdat Iris met het winnen van de reis ook ambassadeur van World Vision is geworden, gaat ze na de reis op scholen in Nederland vertellen over haar belevenissen in Afrika. “Ik denk dat ik dan wel wat indrukwekkende verhalen kan vertellen”.

Geef je reactie