Marjolein Knuit

Barneveld bruist met straattheater

barbieBarneveld stond afgelopen zaterdag in het teken van theater: living statues, muziek en levensgrote giraffen zetten het centrum – letterlijk –  op stelten. In combinatie met het gunstige weer en de massaal toegestroomde bezoekers, is het derde door de Barneveldse middenstandsvereniging georganiseerde straattheaterfestival wederom een succes.

Als tegen half twaalf ‘s morgens de straatartiesten zich voorbereiden op hun optreden, lijkt het regenachtige weer even spelbreker te zijn. Het publiek laat het nog even afweten, maar de meeste acts trotseren de regen. Een als barbie uitgedoste living statue blijft lekker droog in haar verpakkingsdoos terwijl een ander verderop een paraplu heeft opgezet.

Er zijn echter genoeg publiekstrekkers aanwezig om mensen te verleiden tot een rondje door het centrum. Helemaal als het zonnetje doorbreekt blijven veel mensen even staan bij de uiteenlopende acts. Voor bezoekers die niets van het spektakel willen missen is er een programmaboekje met een speciale looproute. De organisatie van het festival heeft dit jaar namelijk groots uitgepakt met meer dan dertig uiteenlopende acts.

Al van een afstand zijn drie levensechte giraffen zichtbaar die langzaam door de Langstraat paraderen. Drie Italiaanse steltlopers van het gezelschap ‘Teatro pavana’ gaan schuil in de ingenieuze pakken waarmee ze op jong en oud indruk maken als echte giraffen. Omzichtig stappen ze rond, hun lange nek af en toe naar beneden buigend om zich te laten aaien door ademloos toekijkende kinderen. Een nietsvermoedende toeschouwer weet niet waar hij moet kijken als een van de giraffen plotseling met haar lange wimpers naar hem begint te knipperen en haar kop op zijn schouder legt.

Zo zit het straattheaterfestival vol met verassingen. Het winkelend publiek wordt regelmatig opgeschrikt door een verdwaalde piraat, die met zijn geïmproviseerde scheepje door de straten ‘vaart’. Met zijn prachtige kostuum en schmink jaagt hij menig omstander de stuipen op het lijf.  Ook de vuurspuwer die met zijn brandende kar het centrum doortrekt maakt veel indruk: Moeiteloos laat hij de vlammen in zijn keel verdwijnen, maar ook met servies haalt hij trucs uit die je beter niet thuis kunt proberen.giraffen

Als er groepjes mensen op straat blijven stilstaan, wijst dat er meestal op dat het bijzondere zijspanduo op hun veel te kleine Harley langs kachelt. Met hun cartooneske maskers en geanimeerde toneelstukjes zorgen de acteurs voor hilarische situaties in de Jan van Schaffelaarstraat. Een jongetje van een jaar of zes kruipt gauw weg achter zijn vader als een van de twee gemaskerde motorrijders hem een hand wil geven.

Maar ook de living statues doen hun naam eer aan. Het is bij elk levende standbeeld maar afwachten wat er gebeurt als je een muntje geeft: van de een kun je een vriendelijk knikje verwachten, de ander spuit je nat of geeft je een hand en wil deze vervolgens niet meer loslaten.

Nieuw dit jaar is dat winkeliers een statue konden ‘adopteren’, een standbeeld dat tijdens het festival voor hun winkel staat. Een klein meisje dat een muntje geeft aan de koperkleurige bakkersvrouw die voor bakkerij de Vries staat, kijkt verlegen op als de living statue haar ineens een lekkere krentenbol aanreikt.

Ook nieuw is het ‘kinderdijkje’, waar tien kinderen op het vernieuwde Dijkje voor living statue spelen: het stilstaan is voor de meeste nog wat moeilijk, maar met hun originele verschijningen maken ze evenveel indruk als de professionele standbeelden.

Standbeelden zijn ook aanwezig in de vorm van zandsculpturen. Voor de Catharinakerk wordt met schepjes en kwasten gewerkt aan – hoe kan het ook anders – een grote kip van zand.

Het centrum van Barneveld komt tijdens het straattheaterfestival tot leven en bewijst een geschikte locatie te zijn voor culturele evenementen als deze. Overal word je getrakteerd op theater, muziek en soms een koude waterstraal en het leukste is: er is geen ontkomen aan.

Geef je reactie