Marjolein Knuit

Het best bewaarde geheim van België

Het komt regelmatig voor dat ik mij moet verantwoorden voor het feit dat ik Clouseau leuk vind. Dat gaat meestal zo: ‘bestaan die nog dan? Die zijn toch van Daar gaat ze enzo? Oja, die vond ik ook heel leuk, tien jaar geleden’. En dan moet ik diegene vertellen dat ze nog steeds leven, nog steeds heel veel vrouwelijke fans hebben en nog steeds aan de top van de Vlaamse popscene staan omdat er simpelweg geen beter alternatief is. En als de persoon in kwestie Clouseau helemaal niet kent (want geboren na 1990 of gewoon geen fan van romantische liedjes en diepbruine ogen) zeg ik altijd: ‘Clouseau is zeg maar de Nick & Simon van België’.

Ik vind het stiekem best leuk om fan te zijn van een groep die iedereen in Nederland al lang vergeten is, alsof ik het best bewaarde geheim van België heb ontdekt. Wat helemaal niet waar is, want in België kun je geen tv-zender aanzetten zonder Koen Wauters tegen te komen en geen radio luisteren zonder een van de nieuwste Clouseauliedjes te horen. (die overigens in de verste verte niet meer lijken op de Domino’s en Anne’s die de band in de jaren ’90 groot hebben gemaakt, maar dat terzijde). (Als je eenmaal de status van Clouseau heb bereikt kun je zelfs een scheet uitbrengen op cd en daar een platinum plaat voor krijgen).

Maar wellicht gaat Clouseau nu ten onder aan zijn eigen succes. Want onze eigen Nick & Simon zijn vastbesloten om Vlaanderen te veroveren met hun net zo romantische liedjes en o zo diepbruine ogen. En dat doen ze niet met hun eigen repertoire van Volendamse meezingers – nee, ze pakken de Vlaamse madammekes in met Passie, een van de grootste hits van Clouseau. Heiligschennis, als je het mij vraagt. Maar het werkt natuurlijk als een tierelier. Ik bedoel: wat is leuker dan Koen en Kris die met gitaar het prachtige Passie zingen? Een twintig jaar jongere versie van Koen en Kris die het prachtige Passie zingen.

Het is ze gegund. En de 15-jarige meisjes voor wie er tot nu toe geen smakelijkere en jongere versie van Koen Wauters beschikbaar was ook. Wie weet, als het een beetje aanslaat is de situatie over een paar jaar misschien wel omgekeerd: dan moet Clouseau liedjes van Nick & Simon gaan spelen om het Sportpaleis vol te krijgen. En moeten ze Anne inruilen voor Rosanne.

Geef je reactie