Marjolein Knuit

Marjolein schrijft artikel voor Vives

Dit artikel schreef ik voor Vives, het vakblad ten behoeve van (ict) vernieuwingen binnen het onderwijs, editie januari 2011. Lees hieronder het artikel integraal op mijn website, of bekijk de pdf-versie.

Clip & Klaar

Digitale schoolboSchooltv-beeldbank screenshot: filmpje met tekstrden hebben in de meeste klaslokalen hun plek wel veroverd. U kunt op het digibord filmpjes laten zien ter ondersteuning van de les. Maar: waar kunt u geschikte filmpjes vinden? Bijvoorbeeld in de SchoolTV-beeldbank, een database met meer dan 2500 gratis educatieve clipjes. Marjolein Knuit, multimediaredacteur Schooltv-beeldbank en Eigenwijzer. vertelt meer.

Met een digibord in de klas wordt het bekijken van filmpjes op internet kinderspel. Dat kan natuurlijk op de videosite YouTube, maar de kwaliteit daarvan is niet gegarandeerd, om nog maar te zwijgen over alle advertenties en discutabele reacties bij de video’s  die rechtstreeks de klas in worden gebombardeerd. Bij de clips op de Schooltv-beeldbank is de inhoud gecontroleerd op kwaliteit en de site biedt bovendien andere diensten die het gebruik op het digibord interessant maken.

Nieuw: digibord pop-up

Bij iedere clip op de SchoolTV-beeldbank hoort een letterlijke tekst, niveauaanduiding en vakgebied: dat kenden we al. Maar met de nieuwe digibord pop-up wordt het afspelen van een clipje op het digitale schoolbord nog eenvoudiger. Om te voorkomen dat het clipje het hele digibord in beslag neemt, wat gebeurt als je een clip fullscreen afspeelt, opent de clip in een pop-up die een deel van het scherm zichtbaar laat: ideaal als je tegelijkertijd een ander document of website wilt openen.

Schooltv-beeldbank Plus

Met het digibord kun je meer interactie in de klas brengen door leerlingen spelletjes te laten spelen of zelf iets op te laten zoeken. Met Schooltv-beeldbank Plus voorziet de Schooltv-beeldbank ook in die behoefte. “In dit nieuwe onderdeel zijn tientallen quizzen, werkbladen en links te doorzoeken die iets extra’s bieden bij een bepaalde clip: Plus. Leerlingen kunnen op die manier iets actiefs doen door tegen elkaar een quiz te spelen over de Romeinen of de Middeleeuwen terwijl de leerkracht iets anders kan doen in de wetenschap dat de klas verantwoord bezig is. En doordat elke quiz minstens drie Schooltv-beeldbankclips bevat, zijn leerlingen zeker tien minuten zoet met zo’n quiz.

Schooltv-beeldbank Plus is nog maar een paar maanden in de lucht, maar nu al een succes, omdat het tegemoetkomt aan de groeiende vraag naar kant-en-klaar digitaal lesmateriaal. Leerkrachten en docenten reageren enthousiast dat ze de quizzen graag gebruiken via hun elektronische leeromgeving of Yurls. Doordat je in de zoekresultaten en bij de clips zelf meteen ziet of er quizzen, werkbladen of links bijhoren, is de Plus-content makkelijk te vinden.

Twee vliegen in een klap

De SchoolTV-beeldbank wordt niet alleen gebruikt door leerkrachten en docenten, maar ook door leerlingen. Bijvoorbeeld om filmpjes te zoeken om te gebruiken in een spreekbeurt of presentatie. Voor scholieren uit het voortgezet onderwijs heeft de SchoolTV-beeldbank het zoeken naar informatie nu nog makkelijker gemaakt. Naast iedere clip staan sinds kort namelijk links naar relevante infoblokken op de Schooltv-site Eigenwijzer.  Dan vind je dus niet alleen een interessante clip voor in je presentatie (bijvoorbeeld over de Deltawerken), maar ook extra achtergrondinformatie (zoals infoblokken over de watersnoodramp en modderstromen): twee vliegen in één klap.”

Minpuntje

Er is wel een klein minpuntje te noemen. Sommige gebruikers vinden het jammer dat de clips op de SchoolTV-beeldbank niet te downloaden zijn maar alleen via de website te bekijken zijn als streaming video. Dat is niet zonder reden:  in veel clips is beeldmateriaal van andere rechthebbenden gebruikt. Als deze clips op andere computers en websites gaan zwerven, zou daarmee het auteursrecht van die rechthebbenden geschonden worden. Het  downloaden van clips is ook helemaal niet nodig: in de meeste klaslokalen is wel een snelle internetverbinding aanwezig. Bovendien kunnen clips met de speciale code onder iedere clip in je eigen website of blog embedded worden. Daar heb je als leerkracht of docent geen verregaande computervaardigheden voor nodig.
Schooltv-beeldbank
De Schooltv-beeldbank, is een database met meer dan 2500 gratis educatieve clipjes, quizzen en werkbladen voor peuters en kleuters, het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Met wekelijks gemiddeld 100.000 bezoekers is de Schooltv-beeldbank dan ook de best bezochte kidssite van de Publieke Omroep.

De Schooltv-beeldbank bestaat sinds 2003. Sindsdien is de Schooltv-beeldbank zichzelf constant blijven vernieuwen. Eerst met een snellere flash-player, een hogere videoresolutie en een Beeldbank speciaal voor peuters en kleuters: Kiko. Dit jaar kwamen daar extra didactische producten bij, zoals de quizzen en werkbladen in Schooltv-beeldbank Plus. In de toekomst wil de Schooltv-beeldbank zijn succes uitbreiden naar andere platforms met de mogelijkheid om clips te delen op Hyves, Twitter en Facebook en mogelijk een mobiele applicatie van de Schooltv-beeldbank.

De hoofdtaak van de Schooltv-beeldbank blijft echter het aanbieden van: waardevolle clips voor het onderwijs. Elk jaar komen er ongeveer 300 nieuwe bij. De clips variëren in onderwerp van het paringsgedrag van bladluizen tot de werking van de Nederlandse democratie. Voor elk niveau en elk vak valt er wel iets te halen. Alle clips sluiten aan bij de kerndoelen uit het onderwijs en kennen een didactische opbouw.

Welke clips populair zijn onder bezoekers wisselt per seizoen: rond de feestdagen zijn de clips over Kerst en vuurwerk razend populair en in het voorjaar worden de clips over tulpen, kikkers en ‘de bloemetjes en de bijtjes’ het meest bekeken. Clips die door leerkrachten en leerlingen hoog gewaardeerd worden zijn liedjes en geanimeerde prentenboeken. Zo is de videoclip bij ‘Ietsje meer bewegen’ vorig jaar meer dan 25000 keer bekeken en zitten hele kleuterklassen ademloos toe te kijken bij prentenboeken uit Koekeloere op de SchoolTV-beeldbank.

Gebruikers van de Schooltv-beeldbank hebben geen login nodig en het gebruik van de site is helemaal gratis. Omroep NTR: Schooltv ziet het als zijn taak om het onderwijs te voorzien van kwalitatief lesmateriaal dat voor iedereen toegankelijk is. Dat aanbod zal alleen maar groter worden nu Schooltv met de NPS en RVU is opgegaan in de nieuwe omroep NTR: wie weet kunnen we binnenkort fragmenten uit Het klokhuis of Keuringsdienst van waarde aan onze al indrukwekkende database toevoegen.

www.schooltvbeeldbank.nl
www.twitter.com/Beeldbank

Geef je reactie