Marjolein Knuit

De Jezus-look van Jason Mraz

Wat? De metamorfose van frisse jongen naar ongewassen hippie
Wat is daar mis mee dan? Gewoon. Alles
Wie ergert zich daaraan? Niemand behalve ik volgens mij

Wat vonden we hem leuk, die jongen van dat vrolijke liedje ‘I’m yours’ in de zomer van 2008 (is dat serieus alweer zo lang geleden?). Zo’n lekker niets-aan-de-hand-liedje, gezongen door een niets-aan-de-hand-jongen, die het dragen van hoedjes weer hip maakte. Vijf jaar later heeft die leuke jongen ineens een ringbaardje en wild lang haar, waar hij soms een zakdoek omheen knoopt. En volgens mij durft niemand het te zeggen, dus daarom zeg ik het maar: die Jezus-look van Jason Mraz is geen gezicht.

Toen Jason Mraz in Nederland bekend werd, zag hij er zeer ‘do-able’ uit: glad huidje, vlot hoedje, soepele heupen. Ieder meisje wilde met hem trouwen. Daarna verdween hij een beetje buiten beeld, overleed zijn kapper en toen hij terugkwam zag hij er ineens zo uit:

Ik schrok me een hoedje (snap je ‘m?) maar het leek alsof niemand anders ermee zat. Sterker nog, het leek alsof het niemand opviel. Terwijl die dooie kat op zijn hoofd toch moeilijk iemand ontgaan kan zijn.

Maar ik ben de oppervlakkigste niet en wil best even verder kijken dan het uiterlijk van Jezus Jason Mraz. Zijn muziek is bijvoorbeeld nog net zo goed als vroegah.  Sterke teksten en aanstekelijke melodieën; nummers die ik prima de hele dag op repeat kan zetten. Tenzij ik ze via Youtube luister. Dan word ik meteen afgeleid door de bijbehorende videoclips, waarin Jason als een soort profeet (ik kan er niks aan doen, het is echt zo!) zijn gitaar bespeelt. Niks geen smooth dancemoves meer, het is een en al peace, relax  en chill bro.

Dat vat Jason’s levenshouding ook wel zo’n beetje samen. Toen ik hem laatst in een radio-interview hoorde klonk hij in elk geval alsof hij net een gezinsverpakking paddo’s had weggewerkt. Toch weerhoudt dat miljoenen fans er niet van om lyrische reacties op te schrijven bij zijn clips op Youtube. De leukste vind ik: ‘als Jason Mraz Jezus is, word ik christen!.

Nou, ik moet er nog aan wennen, de nieuwe look van Jason Mraz. Hippies vind ik tot daaraan toe, maar voor hippies met een Jezus-complex ben ik een beetje allergisch. Laten we maar hopen dat het bij een Jezus-look blijft.

Geef je reactie