Marjolein Knuit

Omroep Maxim

Wat? Een VPRO-programma
Waarom? Omdat het briljante televisie is!
Wanneer? Donderdagavond laat op Nederland 3

Denk je dat alles wel zo’n beetje gedaan is op televisiegebied, zie je ineens een aflevering van Omroep Maxim. Ik was na seizoen 1 al fan, maar ook in het tweede seizoen dat nu wordt uitgezonden is Maxim Hartman weer lekker op dreef.

Omroep Maxim profileert zich als 100% BN’er-vrij en ‘absurd anders’. En dat klopt wel zo’n beetje. Het is lastig om een accurate beschrijving van Omroep Maxim te geven. Sterker nog, op de website staat: ‘een aflevering van Omroep Maxim is door de hoogassociatieve montage en chaotische structuur onmogelijk samen te vatten dan wel na te vertellen’. Maar ik kan het in ieder geval proberen.

Maxim Hartman (je weet wel, van Rembo & Rembo) maakt Man bijt Hond-achtige reportages over totaal niet-urgente onderwerpen, zoals groepsverkrachting bij eenden. Ook gaat hij zonder duidelijke aanleiding langs bij bijvoorbeeld een quiltclubje, een cactuskwekerij en een wannabe-zangeresje. Die reportages zijn opgeknipt in fragmenten die worden afgewisseld met bijvoorbeeld filmpjes van dansende vrouwtjes, Amerikaanse seksuele voorlichtingsvideo’s en instructiefilmpjes voor reddend zwemmen.

Het programma krijgt regelmatig de kritiek dat Maxim mensen in de zeik zet. In feite doen ze dat helemaal zelf, want een troubadour die Geertrude heet is vanzichzelf al grappig. Maar natuurlijk helpt Maxim ze een handje door domme vragen te stellen en in beeld allerlei regie-aanwijzingen te geven. In de montage gooit een kleurenblinde pensionado daar nog even een paar psychedelisch vormgegeven titeltjes overheen en klaar is Maxim.

In het tweede seizoen introduceert Maxim de rubriek ‘Trendy shit’, waarin hij nieuwe trends demonstreert. Shetland ponywalking bijvoorbeeld. En er zijn ook tv-spelletjes. Met mensen die geoefend hebben voor iets als Lingo en dan terechtkomen in ‘ComplimentjesTV’ of ‘De tijd tikt’. En vervolgens meedoen met een potje ‘een minuut lang op de schaakklok drukken’.

Helaas komt er na dit seizoen een einde aan deze epische vorm van televisie. Ondanks het gebrek aan inhoud heb ik na het kijken van Omroep Maxim altijd het gevoel dat mijn leven weer een beetje verrijkt is. Dus iedereen met gevoel voor humor en zonder scrupules jegens  de Publieke Omroep: kijk Omroep Maxim, nu het nog kan!

Geef je reactie