Marjolein Knuit

De grote verhuizing

Wat? Een Brits televisieprogramma
Waarom wordt dat in Nederland uitgezonden? Omdat het leuk is

Woonprogramma’s zijn meestal alleen maar interessant voor de mensen die er zelf in zitten. Zij hopen na afloop van de aflevering van drie kwartier een huis te hebben, jij niet. Hoe anders is dat bij het Britse programma De grote verhuizing, met presentatoren slash bemiddelaars slash secret lovers (vermoed ik) Kirsty en Phil. Als het niet altijd zou regenen in Groot-Brittannië zou je er bijna zelf willen gaan wonen.

In ‘De grote verhuizing’ gaan twee presentatoren samen met stelletjes op zoek naar een geschikt huis. Tot zover niet verrassend. Maar Groot-Brittannië zou Groot-Brittannië niet zijn als er tussen de potentiële huizen geen 17e-eeuwse kasteeltjes, boerderijtjes en landhuizen zouden zitten. En dat voor prijzen waarvoor je in Nederland misschien een studio in Utrecht Overvecht koopt.

In Nederland hebben we ook zo’n soort programma,‘Huizenjacht’. Net als ‘De grote verhuizing’wordt dit uitgezonden door SBS6. Maar in tegenstelling tot het Britse programma, is ‘Huizenjacht’ voorspelbaar, zit het vol met makelaarspraatjes en wordt er vooral gezocht naar nieuwbouwhuizen in Veenendaal en tweekamerappartementjes in Apeldoorn. Boring! Maarja, er staan in Nederland nou eenmaal niet zo veel 17e-eeuwse kasteeltjes, boerderijtjes en landhuizen te koop. Dus kijken we mee met stelletjes die drie grijzemuizenhuizen bezichtigen die aan hun belangrijkste eisen voldoen. Bijvoorbeeld dat er een dak op zit. Ze krijgen een rondleiding door het huis, vinden alles mooi en aan het einde drinken ze altijd champagne, ook al weet niemand of er ook daadwerkelijk een huis gekocht gaat worden.

Dat is juist wat ‘De grote verhuizing’ zo spannend maakt: er wordt bijna altijd wat gekocht. Want er is altijd wel iemand zwanger of zijn huis uit gezet waardoor het vinden van een nieuw huis urgente business is. Kirsty en Phil zijn druk aan het bellen, Kirsty en Phil hangen flyers op, Kirsty geeft Phil een pets op zijn Britse kontje. En als er uiteindelijk een keus gemaakt is, ben je als kijker getuige van het spannende moment waar Kirsty en Phil samen met de woningzoekenden in de pub op het telefoontje van de makelaar wachten met het verlossende woord: is het bod geaccepteerd?

Zo dichtbij komt het kopen van een huis in een tv-programma zelden. Bij ‘Huizenjacht’ in elk geval niet. Maar het grootste pluspunt van ‘De grote verhuizing’ is dat je als kijker niet het gevoel krijgt dat het programma al een zoektocht heeft uitgestippeld die alleen nog moet worden afgelegd. Er is ruimte voor spontaniteit en de woningzoekende zijn mensen van vlees en bloed, geen figuranten in het door de zender bedachte format. Ik wou dat ik een huis zocht in Groot-Brittannië.

Geef je reactie