Marjolein Knuit

Iedereen wordt dertig

Als je in de twintig bent, denk je dat iedereen om je heen ook in de twintig is. Op zich niet heel raar, want je omringt je vaak met leeftijdgenoten. Maar ineens wordt iedereen dertig. En jij dus ook binnenkort. Terwijl ik zelf het gevoel heb dat ik nog maar net ben afgestudeerd. Toch ben ik al 28. En ik weet nog steeds niet wat hypotheekrenteaftrek betekent.

Want dertig, dat klinkt als bakfietsmoeder (of –vader), vast contract en gelukkig getrouwd. Dat ben ik dus allemaal niet. En nu iedereen in mijn omgeving in rap tempo zwangere buiken dan wel inhammen aan het ontwikkelen is, begin ik me af te vragen of ik een beetje op schema lig met alles.

Gelukkig is er geen wet die voorschrijft wanneer je wat bereikt moet hebben. En niet alles wat op je bucketlist staat hoef je voor je dertigste gedaan te hebben. Want wat blijft er anders nog over om als dertiger van te dromen? Je hebt mensen die op hun 25e de hele wereld al hebben gezien. Gewoon, dan hebben ze dat maar vast gehad. Je hebt ook mensen die hun hele leven al vooruit hebben gepland. Zoveel kinderen, dit huis, deze baan.

De meeste dertigers die ik ken klooien echter maar wat aan. Een vriendje hier, een baantje daar. En ze weten misschien ook niet allemaal wat hypotheekrenteaftrek betekent. Dat vind ik een geruststellende gedachte. Het zou toch saai zijn als je op je dertigste alles al gezien, gedaan en ontdekt hebt. Ik doe gewoon wat ik leuk vind, wanneer ik het leuk vind. 30 word ik toch wel.

Geef je reactie