Marjolein Knuit

Mijn favoriete stukjesschrijvers

Dit blog was ooit bedoeld voor alle geweldige stukjes die ik zou gaan schrijven. Sinds ik werk en ook nog een succesvol kookblog in de lucht probeer te houden, komt het daar niet zo van. Komt ook doordat ik gelijk op Twitter op allerlei leuke plaatjes en filmpjes ga klikken als ik even niet weet hoe ik verder moet. Maar goed, bij gebrek aan eigen materiaal hier een opsomming van mijn favoriete schrijvers. Ter lering ende vermaeck. (Voor mezelf vooral).

Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen schrijft de leukste stukjes van de hele nrc.next: over zijn moeder in Velp, makelaars in Amsterdam en “de vriendin”. Je hebt columnisten die in elk stukje vooral heel leuk of slim willen zijn en columnisten die in elk stukje iets kapot willen hebben gemaakt. Marcel doet zich niet leuker of slimmer voor dan hij is (tenzij hij er stiekem uitziet als Tim Douwsma) en dingen kapot maken doet hij vooral en passant, toevallig of per ongeluk. Altijd charmant om te lezen, zoals dit stukje over sojamelk en ribbelchips.

Michiel Eijsbouts

Schrijver met de mooiste stem van de lage landen. Deed iets bij Lingo, schreef twee boeken en een heleboel Clipphangers voor de NTR die ik vervolgens online zet op de website van Schooltv. Enige bestandheid tegen flauwe woordgrapjes is gewenst (maar niet strikt noodzakelijk). Presenteerde een cursus Creatief schrijven maar doet ook serieuzere dingen, zoals compilatiefilmpjes maken van belspelletjes. Zelfs de contactpagina op zijn website is grappig.

Nynke de Jong

Zeg je Boer zoekt vrouw, dan zeg je Nynke de Jong. Ze schrijft hele grappige stukjes die ik lang niet allemaal lees (want ik heb nou eenmaal geen abonnement op de Leeuwarder Courant) maar op Twitter is ze ook erg grappig. Tikkeltje cynisch, broodnuchter en vooral heel herkenbaar. Elk stukje leest alsof ze hem in vijf minuten uit haar mouw heeft geschud. Wat ook wel een beetje frustrerend is als je zelf ook grappigestukjesschrijver wilt worden. Ik heb ook wel eens iets geschreven over bij de kapper zitten maar dat werd lang zo grappig niet als dit stukje van Nynke.

Vera Mulder

Vera schrijft hele mooie verhaaltjes op De Correspondent over mensen die ze niet kent. Zo knap hoe ze met eenvoudige bewoordingen heel raak personen en situaties kan neerzetten. Zelfs als ik precies hetzelfde meemaakte als zij zou ik nog lang niet zulke mooie stukjes kunnen schrijven. Mijn favoriet is Alle winden.

Rob Wijnberg

Het levende bewijs dat je met een opleiding Filosofie ook heel succesvol kunt worden. Net 30 en al meerdere boeken geschreven, hoofdredacteur geweest van nrc.next en bedenker van het op één na nieuwste (want Blendle) journalistieke platform in Nederland. Zijn stukjes zijn altijd goed geschreven, goed beargumenteerd en zo nu en dan best grappig. Is vast ook heel handig in huis want in zijn stukjes doet hij veel met spijkers en koppen. Als je je buik nog niet vol hebt van alle opiniestukken over Zwarte Piet moet je vooral die van Rob eens lezen.

Geef je reactie