Marjolein Knuit

Een les over leverworst: Keuringsdienst van Waarde in de klas

De Keuringsdienst van Waarde ontrafelt de geheimen achter alledaagse producten uit de supermarkt. Want waarom kost leverworst maar 62 cent, en hoe wordt tonijn eigenlijk gevangen? Dat levert hele leuke en leerzame televisie op waarvan wij bij Schooltv dachten: dat is leuk voor het voortgezet onderwijs!

Hapklaar lesmateriaal

Net als Nieuwsuur, Andere Tijden en Tegenlicht wordt de Keuringsdienst van Waarde nu ook bewerkt voor in de klas. En het leukste is: dat mag ik doen. Uit alle afleveringen van de Keuringsdienst zoek ik de afleveringen die de meeste raakvlakken hebben met het onderwijs, vaak voor de vakken aardrijkskunde, economie en maatschappijleer. Ik schrijf een nieuwe voice-over (het inspreken laat ik aan iemand anders over) en kort de aflevering in tot een hapklaar brokje lesmateriaal. En ik maak er ook werkbladen bij met vragen en opdrachten. Over hapklaar gesproken.

Angorakonijnenfabrieken

Het is erg leuk om in het enorme archief van de Keuringsdienst te grasduinen, die over echt bijna alles een aflevering heeft: van bevergeil tot ossenstaart en potgrond. De Keuringsdienst komt zo op bijzondere plekken, en het is super dat we die angorakonijnenfabrieken en bananenplantages op deze manier in de klas kunnen brengen. Alle afleveringen van Keuringsdienst van Waarde in de klas zijn te bekijken op de website van Schooltv.

Geef je reactie